Leuk om te weten

WIST JE DAT!

Cosmetisch haarwater

  • Cosmetisch haarwater is alcohol van 96%, het alcohol percentage kun je verlagen door er gedemineraliseerd water aan toe te voegen. Dit doet men in een echt parfum fabriek ook, kijk maar eens op de etiketten van eau de toiletten of parfums in de winkel, daar staat dan aqua bij de ingrediënten vermeld. Als je dit wilt doen, dan is er wel een minimum aan alcohol nodig omdat anders de geurstoffen op het water gaan drijven en de parfum snel bederf. Op een parfumflesje van 10 ml. heb je minimaal 3 ml. alcohol nodig om bederf tegen te gaan, je hebt met dit percentage wel kans dat de parfum er troebel uitziet, als je dat niet erg vindt kun je het gewoon doen. In de fabriek lossen ze dit op door er een stof aan toe te voegen die de parfum helder maakt. Het is overigens heel leuk om hiermee te experimenteren, je kunt bv. je parfum maken en een beetje extra ruimte over laten in het parfumflesje, er dan een beetje gedemineraliseerd water aan toevoegen. Wij raden je dan wel aan om dit met een plastic pipet te doen, deze heeft een ml indeling vanaf 0,5 ml. tot 3 ml., dan kun je heel gericht doseren, met hele kleine beetjes tegelijk, noteren en e.v.t. weer doseren. Als je dan aantekeningen bijhoud, kan dat hele interessante gegevens opleveren. Zo’n plastic pipet kun je in onze webshop bestellen en kost maar € 0,60
  • Als je gedemineraliseerd water aan je parfum toevoeg, blijft het parfum langer waarneembaar en kun je met het flesje cosmetisch haarwater nog meer parfum maken.
  • Cosmetisch haarwater is bijna zuivere alcohol. Men heeft aan zuivere alcohol, vit. E, d-panthenol en een heel zacht geurtje toegevoegd. Hierdoor is de alcohol ongeschikt gemaakt om borreltjes van te maken.

Etherische oliën
Etherische oliën zijn 100% natuurlijke geurstoffen welke voor verschillende doelen gebruikt kunnen worden, zoals o.a.;

  • voor parfum maken,
  • als luchtverfrisser in b.v. een aromalampje of radiator bakje,
  • ze kunnen gebruikt worden voor hun geneeskrachtige werking.

Etherische oliën hebben een lange en interessante geschiedenis. Nog voor men wist hoe de etherische oliën uit planten materiaal gewonnen kon worden, gebruikte men geurende takjes en bloemen in open vuur om hun welriekende eigenschappen. Reukwater werd in de 14e eeuw ontwikkeld, dit waren vloeibare parfums op basis van alcohol en etherische oliën. Voor die tijd smeerde men vooral etherische oliën op hun lichaam en vaak op elk lichaamsdeel een andere geurstof.

Als je het leuk vind om iets meer van deze geschiedenis te weten, dan mag je mij een mail sturen en hierom vragen. Je krijgt dan een PDF bestandje toegestuurd met een korte vertelling.

Grapefruit is een etherische olie, deze is gewonnen uit de schil van grapefruit. Als je alleen parfum wil maken met grapefruit dan kan dat wel maar toch wil ik je dan graag vertellen, dat je dan een geurtje hebt met alleen een topnoot. Een topnoot is de eerste geur die je waarneemt als je aan een parfum ruikt en deze ruik je niet lang, ongeveer 10-15 minuten. Ik denk dat het niet je bedoeling is om een parfum te maken die zo kort ruikt daarom is mixen met papaya en/of ananas beter. Maar je kan ook ongeveer 1-2 ml. gedemineraliseerd water aan je parfum toevoegen, dat verlengd de waarneembaarheid van je parfum. Let wel op, want het kan gebeuren dat je parfum er een beetje troebel uitziet, dit doet echter niets af aan je lekkere parfum, hij zal heerlijk ruiken. Je kan ook beginnen met 0,5 ml. gedemineraliseerd water toe te voegen. Hou er rekening mee dat je dan niet heel het flesje voldoet met cosmetisch haarwater, het water moet er ook inpassen.

Sinaasappel is een etherische olie  Heb je een te lage bloeddruk? Dan gebruik je beter geen sinaasappel etherische olie, dit kan de bloeddruk verder verlagen, dat is niet de bedoeling.

  • Sinaasappel is een etherische olie, deze is gewonnen uit de schil van sinaasappel. Als je alleen parfum wil maken met sinaasappel dan kan dat wel maar toch wil ik je dan graag vertellen, dat je dan een geurtje hebt met alleen een topnoot. Een topnoot is de eerste geur die je waarneemt als je aan een parfum ruikt en deze ruik je niet lang, ongeveer 10-15 minuten. Ik denk dat het niet je bedoeling is om een parfum te maken die zo kort ruikt daarom is mixen met papaya en/of meiklokje beter. Maar je kan ook maximaal 1-2 ml. gedemineraliseerd water aan je parfum toevoegen, dat verlengd de waarneembaarheid van je parfum. Let wel op, want het kan gebeuren dat je parfum er een beetje troebel uitziet, dit doet echter niets af aan je lekkere parfum, hij zal heerlijk ruiken. Je kan ook beginnen met 0,5 ml. gedemineraliseerd water toe te voegen. Hou er rekening mee dat je dan niet heel het flesje voldoet met cosmetisch haarwater, het water moet er ook inpassen.

Parfum oliën
In 1868 werd de eerste synthetische geur gemaakt, hierna ging de ontwikkeling van synthetische geurstoffen zeer snel, ze waren allemaal ongeschikt voor geneeskrachtig gebruik. Op de dag van vandaag, anno 2014, zijn parfum oliën aan zeer strenge eisen gebonden, dit vooral in Europa. Stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu, mogen er niet meer in voorkomen en stoffen waarvoor een verhoogde kans op een allergie bestaat, zijn nog maar met een minimum toelaatbaar.

Een parfum allergie, ligt veelal niet alleen aan een lekker geurtje dat je gebruikt maar is meestal een combinatie van teveel gebruik aan parfums in alle soort producten. Denk maar eens aan shampoo, conditioner, body-milk, wasverzachter, waspoeder, tegenwoordig zit bijna overal wel parfum in verwerkt.

Druivenpit olie

  • Druivenpit olie, kan snel bederven daarom heb ik er vitamine E  (tocopherol) aan toegevoegd waardoor de druivenpit olie langer houdbaar is. Om deze reden bied ik ook 100% natuurlijke pakketjes aan met jojoba olie, deze olie blijft heel erg lang goed. Ik heb zelfs nog flesjes parfum staan, gemaakt met jojoba olie, die wel meer dan 20 jaar oud (vanaf 1989) zijn en nog steeds goed. Dat de olie van deze oude geurtjes nog niet bedorven is, heeft ook te maken met de soort etherische olie die ik hierin verwerkt heb en ze zijn altijd donker bewaard. Jojoba olie is veel duurder dan druivenpit olie, dit heeft met de wereldmarkt te maken, de prijs is erg afhankelijk  van vraag en aanbod op de wereld.
  • Geurtjes gemaakt met olie, hebben geen fixeermiddel nodig (dit is gedemineraliseerd water of fixateur, welke gebruikt worden om geurtjes langer te laten ruiken). De olie laat de geurstoffen die je erin hebt gedaan langzaam vrij.

 

Deze pagina zal nog bijgewerkt worden, kom gerust zo nu en dan eens terug lezen.

 

 

Geef een reactie